1500 zł na naprawy tylko nie ma co robić : )

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raiden
    Classic
    • 2015
    • 20

Zamieszczone przez sew1981
    Agamek nie życzę Ci, żebyś został tak wydymany, ale nie będziesz (...)
    Nie jeden raz byłem, i pewnie nie jeden raz będę w podobny sposób załatwiony. Ale nie przy pierdoletach tak mało istotnych jak stary samochód...
  • PiotreQ
    Ambiente
    • 2013
    • 224
    • Octavia I (1U2)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

No dobra wygospodarowałem 1500zł na autko : )
    i nie wiem co zrobić.
    Napewno:
    -Tarcze przód **
    - Klocki przód ( są w 50% zużyte ale nie chce ryzykować życia nowych tarcz)
    -wymiana płyny hamulcowego
    - wymiana płynu chłodzącego (nie wiadomo kiedy była poprzednia wymiana)
    - sprawdzenie zbieżności
    - sprawdzenie luzów w przekładni kierowniczej , luzy występują >140km/h
    sprawdzenie co w klimie piszczy , czasem cos za głośno pracuje w klimie , pewnie jakieś łożysko.

** - Jakie marki tarcz/klocków polecacie ?

Nie wiem co jeszcze wymyślić bo nic nie stuka , nie puka , pali zawsze , nie ma do czego sie przyczepić a chcialem zrobic wszytsko zeby mieć spokój , raz ze narzeczona chce wypad do krakowa do tego parku wodnego , dwa ze w wakacje będzie trzeba wskoczyc nad morze na weekend także.
    Ponadto chce zrobic raz wszystko na kilka miesięcy.

Nie wiem ,co z rozrządem - termin mija w lipcu 2015. Na kilometry to jest jeszcze z 40.000 ale czas sie konczy i chyba bez sensu jest robienie go teraz ? :hmm:

Za wszystkie sensowne rady będę wdzięczny.
    Pozdrawiam : *

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

PiotreQ, hamulce zimmermana - w dziale komercyjnym dostaniesz w dobrej cenie. Płyny ustrojowe to nie problem.

Rozrząd zrób jak przyjdzie termin.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

PiotreQ, "Pozdrawiam : *" ............? :roll:

Komentarz

• OCPtaxi
          Rider
          • 2011
          • 383

Plyn hamulcowy i chlodniczy niech Ci zmierza urzadzeniami w zaprzyjaznionym warsztacie. Sa do tego specjalne urzadzenia - temp. Krzepniecia i zawartosc wody w plynie. Wymiana profilaktyczna jest raczej kaprysem wlasciciela lub naciagactwem na niepotrzebne koszty.

Tarcze odradzam bosha. Nie maja dobrej opinii i na wlasnym przykladzie ze potwierdze ze blado wypadaja.

Reszty Ci nie powiem, ciezko oceniac przez internet i lepiej pozostawic to fachowcom z podnosnikiem i szarpakami
          A jak sie nic nie dzieje to 1500 trzymac na czarna godzine lub na fajne wakacje
          Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

PiotreQ, Rozrząd bym zostawił aż przyjdzie termin lub przebieg.Ale układ kierowniczy bym sprawdził bo tu nie ma jaj.Klime też bym ci poradził zrobić,podczas wakacji wybierasz się tu i tam a ostatnio u nas pogoda jest że raz zimno a raz upał że klima się przyda na trasę nad morze.Tarcze u siebie zakładałem zimmerman czy jakoś tak a klocki już były w komplecie.Taki komplet dostaniesz u nas w dziale komercyjnym,a ceny mają dobre
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez OCPtaxi
              Plyn hamulcowy i chlodniczy
              te płyny powinne być zmieniane co 2 lata. Koszt nie jest wielki a więc nie ma co oszczędzać, proponuję wymienić i zapomnieć na 2 lata o nich.
              Jak opcja polecam zmienić olej w skrzyni biegów (każdy płyn po pewnym czasie traci swoje właściwości, koszt wymiany +-80 zł łącznie, do skrzyni wchodzi niecałe 2 litry). Wymiana jest prosta.
              Oczywiście wymiana filtra kabinowego, filtra powietrza, filtra paliwa i jasna sprawa filtra oleju.

Nie ma co generować sobie kosztów taki pakiet startowy, który wymieniłeś w zupełności wystarczy
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• thearchitect
                Ambiente
                • 2013
                • 166

Napisz jaki masz obecnie przebieg, będzie łatwiej Ci pomóc... A jak tam ma się sprzęgło?

Komentarz

• PiotreQ
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 224
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez thearchitect
                  Napisz jaki masz obecnie przebieg, będzie łatwiej Ci pomóc... A jak tam ma się sprzęgło?
                  Na blacie 88700
                  realnie między 160 a 180 tyś.
                  w 2010 sprzęgło było wymieniane bo wsiadł syn poprzedniego właściciela , strzelił ze sprzęgła i wszystko włacznie z obudową rozpadło się :E
                  (auto od tescia wiec znana historia)
                  Jednak fakt ze wysoko łapie ale ja sie przyzwyczaiłem

[ Dodano: Czw 12 Cze, 14 22:39 ]
                  Ok Wróciłem właśnie od mechanika.
                  A więc wymieniono :
                  Tarcze przód na Hella -Pagid [ http://allegro.pl/hella-pagid-tarcze...268264897.html - link poglądowy ]
                  Klocki przód - tutaj zapomniałem albo na ATE albo na tez helly
                  Filtr Paliwa
                  płyn hamulcowy - ATE [ http://www.motointegrator.pl/produkt...6-dot-4-1-litr - link poglądowy]

Za częście zapłaciłem 500 zeta

Sprawdzono :
                  Układ przeniesienia napędu , amortyzacje i prowadzenie.
                  Okazało sie ze nie ma nigdzie luzu , cos mi sie uroiło.
                  Podobno ta trudność prowadzenia > 140 >150 wyniaka z tego ze mam duze balony i cos sie dzieje ze środkiem ciężkości i dlatego tak jest jak bym mial nisko profilowe wtedy latwiej sie prowadzi przy wyższych prędkościach,. [ mogłem cos przekrecic bo zmeczony jestem ale generalnie chodziło o balony ]

.
                  Tak czy siak mechnior powiedział ze jak by chciał to nic nie znalazł no nie ma sie do czego przyczepić , zaprasza na wymiane oleju za pół roku bo nie widzi NIC do roboty
                  - Ewentualnie wydech lekko koroduje i proponuje wymianę przy oleju za 6 miesięcy.
                  Co do moich zastrzeżeń do klimatyzacji , takze nic nie znalazł , to normalne ze klime troche słychać jak się ją włącza.
                  Powiedział ze daje gwarancje ze dojade nad morze i wrócę ; )

Tak wiec sumarycznie zapłaciłem 700zł
                  500 zł częsci
                  200zł robocizna

Pewnie na częsciach sobie coś przyciął , bo w sumie duzo sprawdził "gratis".

Fotki poglądowe robione po ciemku telefonem:
                  [spoiler]

podczas powrótu

: D
                  [/spoiler]

Komentarz

Pracuję...